Sidor

måndag 30 januari 2017

Ölbryggning: Columbus


#3 Columbus - American Pale Ale

Bryggd: 3/11 - 2013
Flaskad: 23/11 - 2013




Jag gissar att American Pale Ale är öltypen som många ger sig på när de brygger första gången. Det är en tacksam stil som är ganska svår att misslyckas med. Speciellt om man gillar humle, amerikansk humle i synnerhet. Minns inte varför jag bryggde först en Brown Ale och därefter en Kölsch, när det egentligen är den här öltypen tillsammans med IPA (amerikansk) som jag gillar bäst. Nåja, det är kul att testa olika stilar och se hur de blir och om de passar min smak.

Columbus - American Pale Ale är en "Single Hop Pale Ale", vilket betyder att man bara har använt en sorts humle. Columbus har kommit att bli en av mina favoritsorter. Den är en s.k högalfahumle, vilket gör att den passar bra som bitterhumle (alltså ger mycket beska) och den har tydlig smak av citrus.

Öltypsdefinition enligt Svenska HembryggareföreningenAmerican Pale Ale


Style: American Pale Ale

Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size (fermenter): 22,00 l  
Original Gravity: 1,061 SG
Final Gravity: 1,019 SG
Alcohol by Vol: 5,8 %
Bitterness: 56,8 IBUs
Color: 21,7 EBC
Boil Time: 75 Minutes

Ingredients:
------------
Amt       Name                                     Type      %/IBU 
5,00 kg   Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)           Grain     75,8 %
1,00 kg   Pilsner (2 Row) UK (2,0 EBC)             Grain     15,2 %
0,40 kg   Caramel/Crystal Malt - 30L (59,1 EBC)    Grain      6,1 %
0,20 kg   Caraaroma (256,1 EBC)                    Grain      3,0 %
10,00 g   Columbus [14,00 %] - Boil 60,0 min       Hop       14,7 IBUs
10,00 g   Columbus [14,00 %] - Boil 30,0 min       Hop       11,3 IBUs
10,00 g   Columbus [14,00 %] - Boil 20,0 min       Hop        8,9 IBUs
30,00 g   Columbus [14,00 %] - Boil 10,0 min       Hop       15,9 IBUs
20,00 g   Columbus [14,00 %] - Boil  4,0 min       Hop        4,8 IBUs
20,00 g   Columbus [14,00 %] - Boil  1,0 min       Hop        1,3 IBUs
1,0 pkg   California Ale (White Labs #WLP001)      Yeast       -      


Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 6,60 kg
----------------------------
Name              Description                     Step Temp   Step Time
Saccharification  Add 34,42 l of water at 70,9 C  66,7 C      75 min

Mash Out          Heat to 75,6 C over 7 min       75,6 C      10 min





Omdöme: Den blev bra minns jag, väldigt bra. Men skulle jag brygga den här ölen igen skulle jag förmodligen ha lite mindre karamellmalt och mer humle! Det här var den första öl jag bryggde sedan jag kom hem från sjukhuset efter stroken. Min talförmåga hade så smått börjat återvända, jag hade bara en arm/hand som fungerade och jag var heltidssjukskriven. Jag fick förstås hjälp med tunga lyft. Men det passade väldigt bra att ha något (vettigt) att sysselsätta sig med som skingrade tankarna, och när resultatet blev bra blev jag desto stoltare!


Betyg: 7/10



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar