#3 Columbus - American Pale Ale
Bryggd: 3/11 - 2013
Flaskad: 23/11 - 2013
Jag gissar att American Pale Ale är öltypen som många ger sig på när de brygger första gången. Det är en tacksam stil som är ganska svår att misslyckas med. Speciellt om man gillar humle, amerikansk humle i synnerhet. Minns inte varför jag bryggde först en Brown Ale och därefter en Kölsch, när det egentligen är den här öltypen tillsammans med IPA (amerikansk) som jag gillar bäst. Nåja, det är kul att testa olika stilar och se hur de blir och om de passar min smak.
Columbus - American Pale Ale är en "Single Hop Pale Ale", vilket betyder att man bara har använt en sorts humle. Columbus har kommit att bli en av mina favoritsorter. Den är en s.k högalfahumle, vilket gör att den passar bra som bitterhumle (alltså ger mycket beska) och den har tydlig smak av citrus.
Öltypsdefinition enligt Svenska Hembryggareföreningen: American Pale Ale
Style: American Pale Ale
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size (fermenter): 22,00 l
Original Gravity: 1,061 SG
Final Gravity: 1,019 SG
Alcohol by Vol: 5,8 %
Bitterness: 56,8 IBUs
Color: 21,7 EBC
Boil Time: 75 Minutes
Ingredients:
------------
Amt
Name
Type %/IBU
5,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9
EBC)
Grain 75,8 %
1,00 kg Pilsner (2 Row) UK (2,0
EBC)
Grain 15,2 %
0,40 kg Caramel/Crystal Malt - 30L (59,1
EBC) Grain 6,1 %
0,20 kg Caraaroma (256,1
EBC)
Grain 3,0 %
10,00 g Columbus [14,00 %] - Boil 60,0 min
Hop
14,7 IBUs
10,00 g Columbus [14,00 %] - Boil 30,0 min
Hop
11,3 IBUs
10,00 g Columbus [14,00 %] - Boil 20,0 min
Hop
8,9 IBUs
30,00 g Columbus [14,00 %] - Boil 10,0 min
Hop
15,9 IBUs
20,00 g Columbus [14,00 %] - Boil
4,0 min
Hop
4,8 IBUs
20,00 g Columbus [14,00 %] - Boil
1,0 min
Hop 1,3 IBUs
1,0 pkg California Ale (White Labs
#WLP001) Yeast -
Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 6,60 kg
----------------------------
Name
Description
Step Temp Step Time
Saccharification Add 34,42 l of water at 70,9
C 66,7 C 75 min
Mash Out Heat to
75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min
Omdöme: Den blev bra minns jag, väldigt bra. Men skulle jag brygga den här ölen igen skulle jag förmodligen ha lite mindre karamellmalt och mer humle! Det här var den första öl jag bryggde sedan jag kom hem från sjukhuset efter stroken. Min talförmåga hade så smått börjat återvända, jag hade bara en arm/hand som fungerade och jag var heltidssjukskriven. Jag fick förstås hjälp med tunga lyft. Men det passade väldigt bra att ha något (vettigt) att sysselsätta sig med som skingrade tankarna, och när resultatet blev bra blev jag desto stoltare!
Betyg: 7/10
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar