Sidor

måndag 23 januari 2017

Ölbryggning: Pacifica Brown Ale


#1 Pacifica Brown Ale

Bryggd: 1/9 - 2013
Flaskad: 16/9 - 2013




Under våren och sommaren hade jag gjort öl med hjälp av ölsatser från Coopers. Fyra öl blev det, med ganska gott resultat, men jag förstod att ville man göra riktigt bra öl var det helmaltsbryggning som gällde. Så jag införskaffade allt som behövdes för att brygga enligt bryggmetoden "Brew In A Bag" hos Maltmagnus.

Pacifica Brown Ale var alltså min första öl gjord på helmalt. Det är en American Brown Ale, men smaksatt med humlesorten Pacifica från Nya Zeeland. Idén till receptet fick jag från Helsingborgs Hembryggargille.


Så här blev mitt recept:

Style: American Brown Ale


Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size (fermenter): 18,00 l   
Original Gravity: 1,069 SG
Final Gravity: 1,018 SG
Alcohol by Vol: 6,9 %
Bitterness: 54,3 IBUs
Color: 43,2 EBC  
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt      Name                                   Type   #     %/IBU         
5,00 kg  Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)         Grain  1     79,4 %
0,50 kg  Pilsner (2 Row) UK (2,0 EBC)           Grain  2     7,9 %
0,40 kg  Caramel/Crystal Malt - 30L (59,1 EBC)  Grain  3     6,3 %
0,20 kg  Caraaroma (256,1 EBC)                  Grain  4     3,2 %
0,20 kg  Chocolate Malt (689,5 EBC)             Grain  5     3,2 %
50,00 g  Pacifica [5,50 %] - Boil 60,0 min      Hop    6     32,0 IBUs
40,00 g  Pacifica [5,50 %] - Boil 20,0 min      Hop    7     15,5 IBUs
20,00 g  Pacifica [5,50 %] - Boil 10,0 min      Hop    8     4,6 IBUs
40,00 g  Pacifica [5,50 %] - Boil 2,0 min       Hop    9     2,2 IBUs
50,00 g  Pacifica [5,50 %] - Dry Hop 4,0 Days   Hop    10    0,0 IBUs


Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 6,30 kg
----------------------------
Name              Description                    Step Temp   Step Time
Saccharification  Add 29,10 l of water at 71,5 C   66,7 C      75 min
Mash Out          Heat to 75,6 C over 7 min        75,6 C      10 min





Omdöme: Det blev en fyllig öl, men inte för söt. Humlesorten Pacifica bidrog med toner av citrus. Med tanke på att detta var min första helmaltsbryggda öl var jag väldigt nöjd med resultatet. Min fru var positivt överraskad - "att det går att göra så här god öl på egen hand" :-)

Betyg: 6/10


Premiärbryggningen gav verkligen mersmak. Jag blev sugen på att prova att brygga "allt"! Så under nästkommande år bryggde jag en mängd olika typer av ölstilar. Med lite varierande resultat! Jag kommer lägga upp recept, omdömen och betyg här på bloggen vart efter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar