#2 Källmossens Kölsch
Bryggd: 17/9 - 2013
Flaskad: 13/10 - 2013
En Kölsch
är en väldigt ljus öl som påminner om en lager, men som jäses varmt (överjäst)
vilket gör att den klassas som en ale. Sen lagras den kallt, som en
lager. Namnet är ursprungsskyddat och får enbart användas på öl bryggd i
Köln och av bryggerier som är medlemmar i Kölns bryggarförening, och alkoholhalten skall hålla sig kring 4,8 %.
Style:
Kölsch
Taste:
This recipe can produce very different beers depending on the mash and fermentaion
temperatures used. For a very crisp, clean, lager-like beer, mash at 63 C and
keep active fermentation to 14 C.
For a
more fruity kolsch mash at 65 C and keep active fermentation to 17 C.
Recipe
Specifications
--------------------------
Batch
Size (fermenter): 19,00 l
Original
Gravity: 1,047 SG
Final
Gravity: 1,012 SG
Alcohol
by Vol: 4,7 %
Bitterness:
27,9 IBUs
Color:
9,5 EBC
Boil
Time: 75 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type %/IBU
3,50 kg Pilsner
(2 Row) Ger (3,9 EBC)
Grain 81,4 %
0,60 kg Wheat
Malt, Ger (3,9 EBC)
Grain 14,0 %
0,20 kg Caramel/Crystal
Malt - 30L (59,1 EBC) Grain 4,7 %
35,00 g Hallertauer
[4,80 %] - Boil 60,0 min Hop 22,2 IBUs
15,00 g Hallertauer
[4,80 %] - Boil 20,0 min Hop 5,8 IBUs
1,0 pkg German
Ale (Wyeast Labs #1007)
Yeast -
Mash
Schedule: BIAB, Medium Body
Total
Grain Weight: 4,30 kg
----------------------------
Name Description Step Temp Step Time
Saccharification Add 29,89 l of water at 70,2 C 66,7 C
75 min
Mash
Out Heat to 75,6 C over 7
min 75,6 C 10 min
Omdöme: Minns att den
blev ganska bra. Ganska lik en lager men med en tydligare beska.
Fast det jag minns mest är att jag blev sjuk en knapp vecka
efter bryggdagen. Jag drabbades av en stroke den 23/9 och fick plötsligt annat att tänka på. Fast efter
några dagar på sjukhus
började jag dock så smått fundera på hur det stod till med
min Kölsch, och
när jag fick komma hem efter drygt två veckor var jag
ganska snabb med att
kolla status på den. Det kändes skönt att den hade klarat sig bra, vid sidan av alla andra bekymmer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar