Sidor

fredag 27 januari 2017

Ölbryggning: Källmossens Kölsch


#2 Källmossens Kölsch


Bryggd: 17/9 - 2013
Flaskad: 13/10 - 2013




Från en American Brown Ale till en tysk ljus Kölsch är steget ganska långt, och intressant. 
En Kölsch är en väldigt ljus öl som påminner om en lager, men som jäses varmt (överjäst) vilket gör att den klassas som en ale. Sen lagras den kallt, som en lager. Namnet är ursprungsskyddat och får enbart användas på öl bryggd i Köln och av bryggerier som är medlemmar i Kölns bryggarförening, och alkoholhalten skall hålla sig kring 4,8 %.

Style: Kölsch

Taste: This recipe can produce very different beers depending on the mash and fermentaion temperatures used. For a very crisp, clean, lager-like beer, mash at 63 C and keep active fermentation to 14 C.
For a more fruity kolsch mash at 65 C and keep active fermentation to 17 C.

Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size (fermenter): 19,00 l
Original Gravity: 1,047 SG
Final Gravity: 1,012 SG
Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 27,9 IBUs
Color: 9,5 EBC
Boil Time: 75 Minutes
Ingredients:
------------
Amt     Name                                     Type     %/IBU        
3,50 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)            Grain    81,4 %
0,60 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC)                Grain    14,0 %
0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 30L (59,1 EBC)    Grain     4,7 %
35,00 g Hallertauer [4,80 %] - Boil 60,0 min     Hop      22,2 IBUs
15,00 g Hallertauer [4,80 %] - Boil 20,0 min     Hop       5,8 IBUs
1,0 pkg German Ale (Wyeast Labs #1007)           Yeast      -


Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 4,30 kg
----------------------------
Name              Description                     Step Temp  Step Time
Saccharification  Add 29,89 l of water at 70,2 C  66,7 C     75 min
Mash Out          Heat to 75,6 C over 7 min       75,6 C     10 min





Omdöme: Minns att den blev ganska bra. Ganska lik en lager men med en tydligare beska.
Fast det jag minns mest är att jag blev sjuk en knapp vecka efter bryggdagen. Jag drabbades av en stroke den 23/9 och fick plötsligt annat att tänka på. Fast efter några dagar på sjukhus
började jag dock så smått fundera på hur det stod till med min Kölsch, och
när jag fick komma hem efter drygt två veckor var jag ganska snabb med att
kolla status på den. Det kändes skönt att den hade klarat sig bra, vid sidan av alla andra bekymmer.
 
Betyg: 5/10 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar