Sidor

lördag 4 mars 2017

Ölbryggning: Lindäng Lager


#4 Lindäng Lager

Bryggd: 14/11 - 2013
Flaskad: 5/12 - 2013



Den här ölen bör klassas som en "Modern Ljus Lager". "Modern" kallas den för att den är en reaktion mot de slätstrukna industriproducerade öl som under de senaste decennierna har kommit att dominera ölmarknaden. Typiskt för Modern Ljus Lager är en tydlig humlekaraktär, där humlesorter används som ger intensivt fruktiga och blommiga aromer och smak. Ölet ska jäsas kallt (ca 10 grader) och karaktäriseras av en ren maltsmak vid sidan av den intensiva humlekaraktären. Den ska även ha betydligt större beska än de slätstrukna industriproducerade ölen. Där Budweiser eller Miller har en beska på ca 10 IBU ska en Modern Ljus Lager ha en beska på 30-45 IBU.

Jag valde humlesorten Nelson Sauvin från New Zealand som jag hade hört mycket gott om. Nelson Sauvin har en arom som påminner om krusbär eller druvan sauvignon blanc. Vid sidan av Pilsnermalt hade jag även i en liten del Karamellmalt för färg och smak.


Öltypsdefinition enligt Svenska HembryggareföreningenModern Ljus Lager


Style: Modern Ljus Lager

Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size (fermenter): 14,00 l   
Original Gravity: 1,042 SG
Final Gravity: 1,010 SG
Alcohol by Vol: 4,3 %
Bitterness: 39 IBUs
Color: 10 EBC
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt       Name                                     Type      %/IBU  
2,50 kg   Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)            Grain     90,3 % 
0,15 kg   Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)             Grain      5,4 % 
0,12 kg   Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC)   Grain      4,3 %  
10,00 g   Nelson Sauvin [12,00 %] - Boil 60,0 min  Hop       21,6 IBUs
20,00 g   Nelson Sauvin [12,00 %] - Boil 10,0 min  Hop       15,7 IBUs
20,00 g   Nelson Sauvin [12,00 %] - Boil 1,0 min   Hop        1,9 IBUs 
1,0 pkg   Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70)  Yeast       -            


Mash Schedule: BIAB, Light Body
Total Grain Weight: 2,77 kg
----------------------------
Name              Description              Step Temperature  Step Time        
Saccharification  Add 22,77 l of water at 67,7 C   64,4 C     90 min           
Mash Out          Heat to 75,6 C over 7 min        75,6 C     10 min           




Omdöme: Är ganska nöjd med mitt första försök att brygga en lager. Kanske hade jag hoppats mer på humlen, mer go smak helt enkelt. Nästa gång ska jag inte vara så försiktig med mängden humle.


Betyg: 5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar