#5 English Best Bitter
Bryggd: 23/11 - 2013
Flaskad: 6/12 - 2013
Innan jag golvades av den amerikanska humlerevolutionen var Bitter eller Engelsk Pale Ale helt klart min favoritöl. Bishops Finger, Old Speckled Hen, London Pride, ESB eller Hobgoblin, för att bara nämna några favoriter.
Att kalla ölen för en Best Bitter var dock en miss. Den blev för stark, för besk och för mörk för att den ska passa in i ölstilen. Jag borde istället ha kallat ölen en Strong Bitter istället för en Best Bitter. Jämför de olika stilarna nedan.
Öltypsdefinition enligt Svenska Hembryggareföreningen: Engelsk strong bitter
Style: Strong Bitter Recipe Specifications -------------------------- Batch Size (fermenter): 10,00 l Original Gravity: 1,050 SG Final Gravity: 1,011 SG Alcohol by Vol: 5,1 % Bitterness: 46,8 IBUs Color: 34,4 EBC Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type %/IBU 2,50 kg Pale Malt (2 Row) UK (4,9 EBC) Grain 83,3 % 0,25 kg Munich Malt - 20L (29,6 EBC) Grain 8,3 % 0,15 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 5,0 % 0,10 kg Chocolate Malt (689,5 EBC) Grain 3,3 % 30,00 g Goldings, East Kent [5,1 %] - Boil 60 min Hop 38,3 IBUs 20,00 g Goldings, East Kent [5,1 %] - Boil 10 min Hop 8,4 IBUs 1,0 pkg British Ale (White Labs #WLP005) Yeast -
Mash Schedule: BIAB, Light Body Total Grain Weight: 3,00 kg ---------------------------- Name Description Step Temp Step Time Saccharification Add 18,74 l of water at 68,4 C 64,4 C 90 min Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min
Omdöme: Trots stilmissen blev det en ganska god öl. Smakade som en Bitter ska göra med en knäckig och karamellig maltsmak och en ganska mild smak av humlen. Jag valde East Kent Golding som är en klassisk engelsk humlesort. Den har en mild blommighet och jordighet. Men så här i efterhand borde jag kanske ha haft mer humle i slutet av koket för att få ännu mera smak.
Betyg: 5/10
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar