Sidor

onsdag 10 maj 2017

Ölbryggning: American Barleywine


#7 American Barleywine

Bryggd: 1/12 - 2013
Flaskad: 29/12 - 2013




En Barleywine är en spännande ölstil. Barlewine betyder "kornvin" och det är ölets höga alkoholhalt (vanligtvis 8-12 %) som gett den dess namn. Det cirkulerar olika teorier kring hur namnet uppstod, bl.a. att romarna eller antikens greker skulle ha namngett ölet. Vad som däremot är säkert är att namnet i modern tid dök upp i England i slutet av 1800-talet.

Barleywine ska ha hög alkoholhalt, vara fylligt, sött och fruktigt. Det påminner mera om ett sött portvin än om en "stor stark". Det är alltså inget öl som passar sig särskilt bra att dricka mängder av en varm, solig dag. En Barlewine passar däremot att avnjutas i lugnt mak i mindre mängd, gärna ihop med goda, starka ostar eller till en dessert. En Barleywine vinner ofta på att lagras, ibland i flera år!

Det som skiljer en Amerikansk från en Engelsk Barleywine, är att den förra är mer humledriven (beskare och med mer citrustoner), och oftast ljusare och starkare.

Utmaningen med att brygga en Barleywine ligger i att få tillräckligt hög vörtstyrka (eller Original Gravity, som det heter på bryggerispråk. Det talar om hur mycket socker som finns löst i vörten innan jäsning) och hitta en jäst som kan jäsa vid höga alkoholstyrkor och jäser ut tillräckligt bra. Sen måste man ha tålamod, en Barleywine blir oftast godare och godare med lagring ;-)

Öltypsdefinition enligt Svenska Hembryggareföreningen Barleywine

Mitt recept:

Style: American Barleywine

Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size (fermenter): 10 l
Original Gravity: 1108 SG
Final Gravity: 1032 SG
Alcohol by Vol: 10,1 %
Bitterness: 105 IBUs
Color: 36 EBC
Boil Time: 120 Minutes

Ingredients:
------------
Amt      Name                                     Type       %/IBU 
5,00 kg  Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC)           Grain      93,1 %  
0,20 kg  Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC)   Grain       3,7 % 
0,10 kg  Cane Sugar                               Sugar       1,9 %
0,07 kg  Carafa II (811,6 EBC)                    Grain       1,3 % 
35,00 g  Columbus [15,90 %] - Boil 60, min        Hop        95,4 IBUs
20,00 g  Cascade [6,30 %] - Boil 10,0 min         Hop         7,8 IBUs 
50,00 g  Cascade [6,30 %] - Boil 1,0 min          Hop         2,3 IBUs  
1,0 pkg  California Ale (White Labs #WLP001)      Yeast        -       


Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 5,37 kg
----------------------------
Name              Description                    Step Temp   Step Time
Saccharification  Add 25,06 l of water at 71,5 C  66,7 C       75 min
Mash Out          Heat to 75,6 C over 7 min       75,6 C       10 min 




Omdöme: Första försöket och jag blev ganska nöjd. Hade dock hoppats på att den skulle jäsa ut lite bättre (FG landade på 1032, hade tänkt mig 1020-1022). Men den blev iaf söt och stark.

Betyg: 4/10



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar